Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

‘Aantal hypotheken met wanbetaling beperkt’

donderdag 09 januari 2014

Het aantal hypotheekleningen waar wanbetalingen geregistreerd worden blijft in 2014 waarschijnlijk beperkt. Kredietbeoordelaar Moody’s voorspelt dit in een rapport over de Nederlandse hypotheekmarkt. De achterstanden in Nederland zullen slechts licht toenemen, aldus het rapport.

Hiervoor mogen echter de werkloosheid en rente niet sterk stijgen. Het aantal wanbetalingen zal dan lager uitvallen dan in andere Europese landen.

Volgens het bureau zijn er wel verschillende risicogroepen. Betalingsproblemen zijn het waarschijnlijkst bij hypotheken die fors hoger zijn dan de executiewaarde van het huis. Ook zelfstandigen hebben een grotere kans op een achterstand, voornamelijk bij hoge leningen en bij leningen die vijf maal hoger zijn dan het inkomen van de lener. Betalingsproblemen blijven voor een groot deel veroorzaakt worden door echtscheidingen van de huizenbezitters, echter de werkloosheid begint een steeds grotere rol te spelen.

Vooral Flevoland, Groningen en Limburg lijken problemen met achterstanden te hebben. In deze provincies komen wanbetalingen tot anderhalf keer vaker voor dan in de grote steden in de Randstad. Moody’s vertelt echter dat de positie van starters in Nederland verbetert. Dit komt voornamelijk door de aangepaste regelgeving met betrekking tot hypotheekverstrekking die de afgelopen tijd doorgevoerd is.

 

Bron: ANP

Archief woningnieuws