Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Banken strenger bij verstrekken hypotheken

dinsdag 24 mei 2011

De Nederlandse banken hebben zijn bij het verstrekken van nieuwe hypotheken op woningen nog strenger geworden in het eerste kwartaal. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dit dinsdag bekendgemaakt op basis van de uitkomst van hun laatste bankenonderzoek, de zogeheten Bank Lending Survey.

Omdat ze meer risico’s zien voor wat betreft de vooruitzichten op de woningmarkt hebben ze de acceptatiecriteria te hebben verscherpt, zo stellen de banken. De onderpandseisen voor ‘risicovolle hypotheekleningen’ zijn in het afgelopen kwartaal iets strenger geworden en de tarieven zijn licht verhoogd.

De banken constateren ook in de eerste drie maanden van dit jaar een afnemende vraag naar woninghypotheken, net als in de afgelopen drie jaar het geval was. ,,De meeste banken wijzen hierbij op de vooruitzichten op de woningmarkt en het consumentenvertrouwen”, stelt DNB. Volgens de onderzoekers zijn banken wel iets soepeler geworden met het verstrekken van leningen aan het bedrijfsleven. Maar dit geldt vooral voor grote ondernemingen. ,,Voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) meldt men in het eerste kwartaal geen wijziging in het – eerder iets versoepelde – beleid te hebben aangebracht.” Een meerderheid van de banken ziet sinds het begin van de crisis een stijging van de vraag naar krediet. Dit betreft ook voornamelijk grote ondernemingen. ,,Een stijging van de vraag naar krediet vanuit het mkb zeggen de banken in meerderheid nog niet waar te nemen”, zeggen de onderzoekers.

 

Bron: ANP

Archief woningnieuws