Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

‘Beperkte medewerking banken bij financiering restschuld’

donderdag 10 april 2014

De medewerking van banken bij het financieren van restschuld bij de verkoop van huizen is nog steeds onvoldoende. Dit is nodig om de woningmarkt te stimuleren en huiseigenaren niet te duperen. Makelaarsorganisatie NVM en de Consumentenbond vroegen de banken afgelopen donderdag om meer medewerking om de worstelende huizenbezitters te helpen.

“Banken hadden toegezegd meer maatwerk te gaan leveren, maar makelaars merken hier nog altijd weinig van”, aldus Ger Hukker, voorzitter van NVM. “Er zijn nog steeds veel mensen die wel willen verhuizen, maar die dit niet kunnen omdat ze kampen met een huis dat onder water staat en ze hun financiering niet rond kunnen krijgen.”

 

Toestemming voor verkoop met restschuld blijft uit

‘Een reeks banken financiert restschulden per definitie niet en banken die het wel doen, zijn bij lange na niet royaal genoeg”, zegt de Consumentenbond. Vaak geven de banken ook geen toestemming om het huis met restschuld te verkopen. ”Die geven ze in dit soort gevallen vaak alleen als je echt moet verhuizen. Bijvoorbeeld omdat je een baan krijgt aan de andere kant van het land. Met deze starre houding gooien de banken de woningmarkt op slot en duperen ze duizenden mensen.”

 

Banken informeren consumenten

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is dit echter niet juist. Volgens de vereniging proberen banken de consument juist zoveel mogelijk relevante informatie te verstrekken over mogelijkheden om een eventuele restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Hierbij dienen de banken wel altijd verantwoord te werk te gaan. ‘Banken kunnen een restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek als het inkomen van een klant dat toelaat. Is dat laatste niet het geval, dan kan dit betekenen dat een verhuizing moet worden uitgesteld”, aldus een woordvoerder.

 

Bron: ANP

Archief woningnieuws