Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Beroep op Nationale Hypotheek Garantie gestegen

woensdag 03 april 2013

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt steeds vaker aangeroepen door mensen die hun huis verkopen. Het aantal mensen dat gebruik maakte van de hypotheek garantie lag in het eerste kwartaal van dit jaar 70 procent hoger dan in de zelfde periode vorig jaar. Het aantal huiseigenaren met een NHG-hypotheek die restschuld hadden na verkoop van hun huis lag in het eerste kwartaal op 1.313. In de zelfde periode vorig jaar waren dat er 765.

Een deel van de stijging komt door de eindejaarsrally op de woningmarkt, aldus de NHG. In de laatste maanden van 2012 werden er meer woningen verkocht omdat mensen nog wilden profiteren van de oude hypotheekregels. Hierdoor werden er in januari meer restschuld-declaraties bij de NHG gedaan.

 

Huizen onder water

Ook het aantal restschulden na verkoop van de woning steeg door de verdere daling van de huizenprijzen. Meer huizen staan onder water hierdoor; de hypotheek is hoger dan de waarde van het huis. De restschult ging gemiddeld omhoog van 32.577 naar 36.595 euro. Het vermogen van de Nationale Hypotheek Garantie (786 miljoen euro) is ondanks de verhoging in uitkeringen op peil gebleven. De premie voor het afsluiten van een NHG-hypotheek is sinds 1 januari verhoogd van 0,7 naar 0,85 procent van het hypotheekbedrag.

Het aantal nieuwe NHG-hypotheken is door de eindejaarsrally gestegen met 23.100. In het eerste kwartaal van 2012 was dit 20.300.

 

Bron: ANP

Archief woningnieuws