Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Derde kwartaal slecht voor woningmarkt

donderdag 11 oktober 2012

Het derde kwartaal van 2012 was een ‘slecht kwartaal voor de woningmarkt’, zo zegt Makelaarsvereniging NVM. De prijs van een bestaande koopwoning daalde in die periode gemiddeld met 2,2 procent. Ook werden er 17,2 procent minder huizen verkocht dan in het kwartaal daarvoor.

Vergeleken met het derde kwartaal van 2011 is de prijsdaling nog sterker: 7,5 procent. Gemiddeld kostte een verkochte woning 209.000 euro. Er werden ongeveer 18.600 woningen verkocht via makelaars die bij de NVM aangesloten zijn, over de hele woningmarkt was dit ongeveer 25.000 woningen in het derde kwartaal.

Onzekerheid

Deze cijfers komen volgens de NVM niet als een verrassing. Door onzekerheid over mogelijke nieuwe maatregelen hebben veel kopers gewacht met het kopen van een woning. Daarom hebben zij de uitkomst van de verkiezingen afgewacht. Het vierde kwartaal wordt verwacht een nieuwe opleving in de verkoopaantallen te brengen, zo denkt NVM. Vooral starters die nog willen profiteren van de huidige hypotheekregelgeving zullen hier aan bijdragen. Vanaf 1 januari worden strengere regels verwacht.

Maatregelen

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker doet de woningmarkt het ‘onnodig slecht’. De maatregelen die in het Vijfpartijenakkoord staan en zijn overgenomen in de Miljoenennota baren hem zorgen. Onderdeel van deze maatregelen is het plan om de hypotheekrente alleen nog maar aftrekbaar te maken als hypotheekhouders direct beginnen met aflossen. Daarnaast wordt de mogelijkheid om meer te lenen dan de waarde van het huis geschrapt.

Hukker hoopt dat er nog maatregelen teruggedraaid worden omdat hij vreest dat de maandlasten voor starters omhoog gaan en ze minder zullen kunnen lenen bij de bank. “Ik begrijp de voorzichtigheid, maar het is doorgeslagen. De hele woningmarkt piept en kraakt door deze maatregelen.”

Winterslaap

Volgens de NVM-voorzitter moeten de onderhandelende partijen met stimulerende maatregelen komen en duidelijkheid scheppen. “Anders raakt de markt volgend jaar in een winterslaap. Kopers en verkopers willen duidelijkheid én perspectief”, stelt Hukker.

Archief woningnieuws