Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Duidelijkheid overdrachtsbelasting nodig

zondag 22 april 2012

Er is meer duidelijkheid nodig van de politiek over maatregelen voor de woningmarkt. De problemen in de woningmarkt spelen al geruime tijd en deskundigen en betrokkenen uit de woningsector vinden dat de mislukking van de Catshuisbesprekingen hier alleen maar aan bijdragen.

“De politiek moet nu een knoop doorhakken over de overdrachtsbelasting. Die moet op het lage niveau van 2 procent blijven. Het zou rampzalig zijn als dat niet gebeurt”, meldt Ger Hukker van makelaarsvereniging NVM. Per 1 juli loopt de maatregel die de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent bepaalde af. Als de overdrachtsbelasting weer naar 6 procent gaat, dan verwacht Hukker dat de huizenmarkt gedurende een half jaar helemaal stil valt. Mensen durven dan pas na de verkiezingen, als duidelijk wordt welke maatregelen er komen, weer een huis te kopen.

 

Overdrachtsbelasting behouden

Op korte termijn dienen er twee zaken geregeld te worden, aldus Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. De overdrachtsbelasting moet op 2 procent blijven of helemaal worden afgeschaft en de positie van starters op de woningmarkt moet worden versterkt.

Starters zijn momenteel de achilleshiel van de huizenmarkt volgens Boelhouwer. Strengere hypotheeknormen voor deze groep zorgen dat zij moeilijker een huis kunnen kopen. Koopsubsidies voor starters zouden de huizenmarkt weer nieuw leven kunnen inblazen, aldus Boelhouwer. De subsidie, misschien enkele honderden miljoenen, zou zo terugverdiend kunnen worden. Een opleving van de woningmarkt zou goed zijn voor ongeveer 1 procent aan economische groei.

“Mensen keken al de kat uit de boom en dat gaat nu alleen maar langer duren,” zegt hoogleraar woningmarkt aan de UvA Johan Conijn. Ook hij denkt dat de overdrachtsbelasting blijvend verlaagd moet worden.

 

Bron: ANP Xtra

Archief woningnieuws