Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Herstel op woningmarkt mogelijk nog decennium verwijderd

vrijdag 11 april 2014

Makelaarsorganisatie NVM meldde donderdag dat de teruggang van de laatste 3 jaar ten einde is, en de woningprijzen voor het eerst weer gestegen zijn.

In het eerste kwartaal bedroeg de stijging 1,2 procent ten opzichte dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs van een huis ligt op dit moment op 200.900 euro. Met een daling van 2,3 procent liggen de vraagprijzen wel achter op vorig jaar.

Hoogleraar Conijn voorzag driekwart jaar geleden al dat er door de lage rente en lage prijzen een herstel aan zat te komen. “Er is de afgelopen jaren een stuwmeer van potentiële kopers ontstaan. Die groep heeft lang gewacht, maar op een zeker moment komt er een omslagpunt en happen ze toe. Dat geldt vooral voor starters, die op dit moment de markt dragen.”

“De patiënt is dan ook nog lang niet beter”, zegt Conijn over de woningmarkt. “Het grote probleem is dat ongeveer 30 procent van de huizen onder water staat. Het zijn de woningen van mensen die acht of tien jaar geleden op de top van de markt gekocht hebben.”

“Die zouden juist nu toe zijn aan een volgende stap, aan een groter huis, om een normale doorstroming te bewerkstelligen. Maar ze kunnen niet. Vaak lossen ze extra af, omdat hun hypotheek hoger is dan de waarde van het huis.”

Het extra verlagen van de prijs van hun huis om een verkoop te forceren, biedt voor deze groep geen oplossing, vindt Conijn.

“De gemiddelde schuld die ze na verkoop overhouden is al 40.000 euro. Die zal alleen maar oplopen als ze nog verder met hun prijzen dalen. Dat heeft geen zin, dan wordt de schuld die ze meenemen naar een nieuw huis zo groot dat ze het niet kunnen financieren.”

“Onder water door zwemmen naar een volgende koopwoning lukt ze nu niet. Daarom kiezen ze ervoor om de verkoop van hun huis maar op een laag pitje te zetten. Dat zie je ook aan de cijfers. De helft van de huizen staat al langer dan een jaar te koop. Dat zijn deze huizen.”

Conijn verwacht dat de stijging van de prijs van koophuizen de komende tijd niet hoger dan de inflatie zal zijn. “Er zijn geen snelle oplossingen”, zegt hij.

Archief woningnieuws