Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Hypotheekdiscussie leidt tot stagnatie

woensdag 09 juni 2010

De huizenmarkt is gestagneerd als gevolg van de discussie over de hypotheekrenteaftrek. Makelaarsvereniging VBO zegt dat het aantal verkopen daalde met 30 tot 50 procent sinds de val van het kabinet. Potentiële klanten durven volgens de makelaars geen huis te kopen zolang niet zeker is wat er met de aftrek gebeurt.

De discussie over de hypotheekrenteaftrek is duidelijk oorzaak voor de daling, merken de makelaars; de huizenmarkt begon begin dit jaar juist te herstellen.

 

Cijfers

Sinds de val van het kabinet op 20 februari zijn de verkopen in het middensegment met 35 procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van VBO. Deze daling was in het lagere segment, tot 250.000 euro, zelfs 50 procent. Dit komt echter onder meer doordat eind maart de koopsubsidies voor starters wegvielen. Relatief minder hard getroffen zijn de huizen duurder dan 400.000 euro; de prijs van deze woningen is gemiddeld met 10 procent gedaald.

 

Verkoop zakt in

Rotterdamse makelaar Zuidstad zag de verkoop met 38 procent inzakken. “Als er onzekerheid is, zijn er veel mensen, met name huurders met koopplannen, die zeggen: we blijven zitten waar we zitten.”, aldus Daan Kardol van het makelaarskantoor.

Beperking van de hypotheekrenteaftrek is geen taboe volgens Hans van der Ploeg, de directeur van makelaarsvereniging VBO “Maar dan moeten er ook andere dingen op de woningmarkt aangepakt worden, zoals het scheefwonen in huurhuizen, de overdrachtsbelasting en de grondprijzen.” Van der Ploeg hoopt dat er snel duidelijkheid komt over wat er gaat gebeuren met de hypotheekrenteaftrek.

 

Bron: NOS.nl

Archief woningnieuws