Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Minder huizen verkocht in eerste kwartaal 2013

donderdag 11 april 2013

De huizenverkoop in het eerste kwartaal van 2013 valt zoals verwacht tegen. Ten opzichte van de laatste drie maanden van 2012 is de verkoop van bestaande woningen gedaald met maar liefst 30,3 procent. De regels voor hypotheekverstrekking werden op 1 januari aangescherpt, dit zorge voor betere verkoopcijfers in het laatste kwartaal van 2012 en daarmee voor de daling in het eerste kwartaal van 2013.

“Veel kopers hebben voor de jaarwisseling nog snel hun slag geslagen”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. Er werd gehoopt op een doorstroomeffect, maar dit bleef uit.

De huizenprijzen zakken nog steeds, maar deze daling is minder sterk dan voorheen. Op dit moment kost een gemiddelde woning 206.000 euro, een daling van 5,5 procent ten opzicht van vorig jaar. Hukker denkt dat we de grootste prijsdaling reeds gehad hebben en dat het kantelpunt in zicht komt. “Het evenwicht tussen vraag en aanbod herstelt langzaam en het wordt steeds aantrekkelijker om te gaan kopen.”

 

Betaalbaarheid

Dankzij de stevige prijsdaling, de gedaalde hypotheekrente en de licht gestegen lonen neemt de betaalbaarheid van woningen ook toe. Op dit moment liggen de woonlasten ruim 18 procent lager dan begin 2009. Ook is een daling te zien in het aantal te koop staande huizen. De huizenmarkt beslaat op dit moment 227.000 te koop staande woningen, 4 procent minder dan eind 2012. Een deel hiervan is van de markt gehaald, maar daarnaast zijn er ook minder nieuwe woningen te koop aangeboden. ”Mensen bewegen niet, hebben geen zin in gedoe”, aldus de NVM.

 

Bron: NOS.nl

Archief woningnieuws