Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Nauwelijks tekenen herstel woningmarkt

donderdag 13 januari 2011

De woningmarkt toont nog nauwelijks tekenen van herstel. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte cijfers bekend waaruit dit blijkt. Goedkope woningen verkochten in het laatste kwartaal beter dan het derde kwartaal van 2010, een stijging van 20 procent.

Van verschil ten opzichte van dezelfde periode in 2009 was echter geen sprake. De verkoop van vrijstaande woningen steeg in het vierde kwartaal slechts met 2,7 procent. De huizenprijzen tonen ook geen beweging; heel 2010 lag de gemiddelde verkoopprijs rond de 230.000 euro.

 

Rutte-effect

Voorzitter Ger Hukker van de NVM ziet de lichte opleving in het vierde kwartaal toch als een positief teken. “We merken dat consumenten weer durven te bewegen. Er is een ruime keuze en de betaalbaarheid is goed.”, aldus de voorzitter. “Bovendien heeft het nieuwe kabinet een einde gemaakt aan de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek en een stringent economisch beleid aangekondigd”, vertelt Hukker. “Dit ‘Rutte-effect’ lijkt zijn weerslag te vinden in de verbeterde verkoopcijfers.”

 

Woningaanbod toegenomen

Afgelopen kwartaal is het woningaanbod verder opgelopen tot ruim 144.000. Dit waren er 97.000 voor de economische crisis in 2008. Het grote aanbod is een belemmering voor de woningmarkt vindt voorzitter Ger Hukker van de NVM.  “Er zit een steeds grotere prop van moeilijk verkoopbare woningen in de markt. Die prop belemmert een vlot herstel.”

 

Een andere reden voor het gebrek aan herstel op de huizenmarkt is de terughoudendheid van banken als het gaat om het verstrekken van hypotheken.

 

Bron: NOS.nl

Archief woningnieuws