Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Overheid helpt woningmarkt onvoldoende

woensdag 10 april 2013

Gemeenten en Rijk moeten meer doen aan een stabiele ontwikkeling van de huizenprijzen. Volgens een Tweede Kamercommissie onder voorzitterschap van Kamerlid Verhoeven van D66 heeft de overheid laks gereageerd op de uit de hand gelopen situatie op de woningmarkt.

De overheid moet bijvoorbeeld de mogelijkheden kunnen beperken om geld voor een huis te lenen  als de prijzen te sterk stijgen. Daarnaast moet er ingegrepen kunnen worden als er onvoldoende gebouwd wordt.

‘Uniek’

De commissie onderzocht de ontwikkeling van de huizenprijzen in de afgelopen twintig jaar. De comissie stelt dat er tussen 1995 en 2008 een stijging van 250 procent heeft plaatsgevonden bij de woningprijzen, waarbij vooral de toenemende vraag debet is aan de gestegen prijs. Doordat er ruime mogelijkheden waren om te lenen bij banken nam de vraag extra toe. De overheid had hier meer tegen kunnen doen, aldus de commissie. Er werden hypotheken van zeven keer het inkomen en 120 procent van de waarde van het huis toegekend. De sterke prijsdaling erna toont aan dat sprake was van een zeepbel, zegt de commissie.

Juist in de periode van de grootste prijsstijging en toenemende vraag werden er minder woningen gebouwd. Verhoeven noemt dit uniek voor Nederland en onlogisch. In andere landen was dit niet het geval.

Strengere regels

Gemeenten bouwden bewust weinig en waren vooral  geïnteresseerd in geld verdienen, stelt de comissie. Verhoeven pleit voor strengere regels tegen grondspeculatie om herhaling te voorkomen. De commissie zegt dat de wensen van veel aspirant-huizenkopers niet konden worden vervuld door de geringe bouw. Vooral voor starters met lage inkomens was het lastig om een huis te kopen.

Doorstroming

De afstand tussen huur en koop wordt steeds groter, zo stelt de comissie, en het wordt voor huurders met een stijgend inkomen steeds moeilijker om een koophuis te vinden tegen vergelijkbare lasten. Daarnaast stelt Verhoeven ook dat de overheid genuanceerder de bevordering van het eigen-woningbezit moet benaderen. “Het doel moet zijn om in in plaats van bezit gebruik en doorstroming te bevorderen in huur en koop.”

Bron: NOS.nl

Archief woningnieuws