Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Restschuld probleem voor veel huishoudens

dinsdag 01 mei 2012

De restschuld in Nederland bedraagt op dit moment 15,3 miljard euro. Met een gemiddelde restschuld van 30.000 euro hebben bijna één op de zes huishoudens in ons land een hypotheekschuld die hoger is dan de huidige verkoopwaarde van het huis. Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de financiering van de huizenmarkt waar dit uit blijkt.

De VEH hoopt met dit onderzoek de discussie over noodzakelijke hervormingen op de woningmarkt te onderbouwen.

Vooral woningbezitters tot 35 jaar, de starters op de woningmarkt, hebben te maken met een restschuld. Dit betreft jonge gezinnen en jongeren die tussen 2008 en 2011 een huis gekocht hebben, vaak in combinatie met een fiscaal voordelige hypotheek, dus met maximale aftrek van de hypotheekrente. Vooral een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een spaar- of beleggingshypotheek wordt gekozen door deze woningbezitters. Ook wordt er, vooral in de beginjaren, nauwelijks afgelost.

 

Hypotheekschuld hoger

Nederlandse huishoudens hebben te maken met een hogere hypotheekschuld dan andere landen waarbij de stijging ook groter is. In totaal bedroeg de hypotheekschuld in 2011 665 miljard euro. In 2001 was dit nog 298 miljard euro.

De fundamenten zijn volgens de VEH echter nog relatief goed: de werkloosheid valt mee, de hypotheekrente is laag, de meeste huiseigenaren hebben nog overwaarde op hun huis en hebben spaargeld. Daarnaast dekt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) het risico op restschuld. De risicogroep en zwakke plek binnen de woningbezitters in Nederland zit echter in de leeftijd tot 35 jaar.

De huizenprijzen maken al enkele jaren een daling door en veel mensen hebben hun huis in vergelijking duur gekocht toen de markt op haar top was. De prijs van een huis was toen stukken hoger dan nu en de banken leenden maximale hypotheken uit, waarbij ook kosten koper en een eventuele verbouwing inbegrepen was. Zowel de banken als de kopers verwachtten dat de woningprijzen zouden blijven stijgen.

 

Bron: ANP Xtra

Archief woningnieuws