Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Schenkingen flink toegenomen

maandag 05 mei 2014

De top van de belastingschaal lijkt zich massaal op de tijdelijke vrijstelling van de schenkbelasting te storen. De tijdelijke regeling staat het toe om schenkingen tot 100 duizend euro belastingvrij te kunnen doen mits deze schenking wordt gebruikt voor woning-doeleinden. In totaal zal er zo’n 5 miljard euro geschonken worden dit jaar.

Dit zegt Netwerk Notarissen, het landelijk samenwerkingsverband van notarissen, op basis van de schenkingen, bijna driehonderd tot nu toe bij tien notariskantoren. Het gemiddelde bedrag dat bij een schenking van persoon wisselt ligt rond de 60 duizend euro. Uitgaande van deze gegevens zullen er op het einde van het jaar rond de 90 duizend schenkingen gedaan zijn.
Ook blijkt uit de uitgevoerde enquête dat in 90% van de gevallen het een schenking van ouders aan hun kind betreft. De meerderheid van de ontvangers gebruikt het geld om de bestaande hypotheekschuld af te lossen. Met de schenking wordt in ongeveer 20% van de gevallen een huis gekocht.

Vrijstelling loopt einde dit jaar af

Vorig jaar werd er door de regering besloten om tussen 1 oktober 2013 en 31 december 2014 de vrijstelling voor de schenkbelasting op te rekken. De woningmarkt zou hiermee een extra impulse moeten krijgen. Tijdens de vrijstellen is het voor iedereen, ongeacht de relatie met de ontvanger, mogelijk om eenmalig belastingvrij 100 duizend euro te schenken. Dit geld moet wel door de ontvanger gebruikt worden voor de koop van een huis, een verbouwing te financieren of het aflossen van de hypotheekschuld.

Voordat deze regeling van kracht werd was het alleen voor ouders toegestaan om eenmalig maximaal 50 duizend euro te schenken aan hun kinderen, waarbij dit geld gebruikt diende te worden voor huis of studie. Overige schenkingen hadden een belastingtarief van 10 tot 40 procent, afhankelijk van de relatie tussen gever en ontvanger en de hoogte van de schenking.

Meer schenkingen dan verwacht

Vorig jaar zei Oud-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers nog dat verwacht werd dat de ontheffing tot maximaal 20 duizend schenkingen zou leiden. In februari van dit jaar waren er echter al 34 duizend schenkingen geregistreerd bij de Belastingdienst.
De stroom van schenkingen blijft ondertussen onverminderd doorgaan bij de notariskantoeren. Voor het einde van het kalenderjaar wordt er nog een extra stijging in het aantal schenkingen verwacht van klanten die nog van de regeling gebruik willen maken.

Weinig zorgen bij de Belastingdienst

Ondanks dat er veel meer schenkingen gedaan worden dan verwacht, lijkt de Belastingdienst zich niet veel zorgen te maken. ‘Het is juist heel positief voor de woningmarkt en het vermindert de schuldenlast van duizenden Nederlandse huizenbezitters, van wie de hypotheek nu vaak onder water staat.’, aldus een woordvoerder.

De tegenvaller voor de schatkist blijft op korte termijn beperkt tot enkele miljoenen. Het gros van de schenkbelasting zou sowieso pas over enkele jaren bij de Belastingdienst terecht komen. De lagere inkomsten staan tegenover extra inkomsten uit overdrachtsbelasting en lagere uitgaven aan hypotheekaftrek. ‘En dan zijn er nog de hogere inkomsten uit BTW door alle aannemers die dankzij de schenkingen aan het werk worden gezet ‘, aldus de Belastingdienst.

 

Bron: Volkskrant.nl

Archief woningnieuws