Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Stijging in vraag naar hypotheken voor het eerst in acht jaar

dinsdag 20 mei 2014

Voor het eerst in bijna acht jaar is er een stijging in de vraag naar hypotheken te merken. Nederlandse banken rapporteerden een toename van het aantal hypotheekaanvragen. De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dit op basis van een enquête van de Europese Centrale Bank (ECB).

Vooral de aantrekkende woningmarkt lijkt volgens de banken een grote rol te spelen. De banken verwachten voor het tweede kwartaal een verdere toename van de vraag naar hypotheken. De acceptatiecriteria voor hypotheken zijn door enkele banken aangescherpt, maar er wordt niet verwacht dat een verdere aanscherping nodig zal zijn. Een versoepeling zal er echter niet in zitten. De laatste keer dat banken hun criteria versoepelden is bijna zeven jaar geleden.

Bedrijfskrediet

De afgelopen twee kwartalen zijn de Nederlandse banken bovendien soepeler geworden in het verstrekken van bedrijfskrediet, met name aan grote ondernemingen, aldus de banken. Een versoepeling van de acceptatiecriteria voor leningen aan het midden- en kleinbedrijf is door banken sinds 2005 al niet meer gerapporteerd. Een klein deel van de banken verwacht in het tweede kwartaal de criteria verder te versoepelen. Er lijkt wel een daling te zijn in de vraag naar krediet vanuit het mkb volgens de banken, maar deze daling is minder dan in voorgaande kwartalen. Bij grote ondernemingen is wel sprake van een aantrekkende vraag.

De president van DNB, Klaas Knot, vroeg in maart voor een actieplan om het mkb te helpen gemakkelijker aan een lening te komen.

Archief woningnieuws