Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Toename gebruik Nationale Hypotheek Garantie

woensdag 12 januari 2011

Ongeveer 130.000 huishoudens hebben in 2010 de aankoop of verbouwing van hun woning gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie (NGH). Dit is een stijging van 34 procent ten opzichte van 2009. De beheerder van de NHG, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, hebben huizenbezitters steeds meer behoefte aan zekerheid.

Als de NHG gebruikt wordt als hypotheekgarantie, vergoedt de NHG de restschuld aan banken in het geval dat bewoners hun woning gedwongen moeten verkopen. Vanwege het geringere risico bieden banken dan een korting op de rente.

 

Uitgebreid

Daarnaast zijn ook de mogelijkheden voor garantie verruimd. Voorheen kwamen alleen huizen met een prijs lager dan 265.000 euro in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Dit werd halverwege 2009 door het kabinet verhoogd naar 350.000 euro. De NHG werd vorig jaar 1341 keer ingeschakeld omdat consumenten hun woning met verlies verkochten. Vergeleken met 2009 is dat een stijging van 76 procent.

“Het aantal gedwongen verkopen met verlies mag tegen de achtergrond van de kredietcrisis bescheiden worden genoemd, ook in internationaal perspectief”, zegt directeur Karel Schiffer van Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

 

Gecompenseerd

In totaal keerde het waarborgfonds in 2010 zo’n 35 miljoen euro uit. Volgens Schiffer is dit gecompenseerd door gestegen inkomsten doordat hypotheken vaker met garantie worden afgesloten. “Per saldo is het weerstandsvermogen van het Waarborgfonds in 2010 gelijk gebleven.” In totaal staat de NHG borg voor ongeveer 128 miljard aan hypothecaire leningen, verdeeld over 920.000 huishoudens.

 

Bron: ANP

Archief woningnieuws