Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Verdere daling huizenprijzen

maandag 21 oktober 2013

De prijs van koopwoningen is in het derde kwartaal van 2013 met gemiddeld 4,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dit maandag in een rapport over de huizenmarkt.

De prijzen daalden minder hard dan het gemiddelde in drie van de vier grootste steden. Utrecht (2 procent), Rotterdam (3,2 procent) en Amsterdam (3,4 procent) hebben hiervan de laagste daling in dat kwartaal. Met een prijsdaling van 4,7 procent zit Den Haag iets boven het gemiddelde.

 

Minder transacties

De eerste negen maanden van 2013 werden gekenmerkt door een daling van 9,1 procent in het aantal huizen dat van eigenaar wisselde ten opzichte van een jaar eerder. Utrecht daalde van de vier grootste steden het hardst met 15,2 procent. Ook Den Haag lag boven het gemiddelde met 10,4 procent. Rotterdam en Amsterdam hadden minder last van de daling in het aantal verkochte huizen met respectievelijk 6,7 procent en 5,5 procent.

 

Prijzen op zelfde niveau als in 2003

De gemiddelde huizenprijs is in september met 4,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De prijs ligt daarmee op hetzelfde niveau als begin 2003. Kijkend naar de prijzen in augustus 2008, is er voor september een daling van 19,6 procent te merken.

 

Vertrouwen

De Nederlandse Vereninging van Makelaars (NVM) kwam eerder deze maand met een rapport dat aangaf dat er een sterke stijging te zien was in het derde kwartaal in het aantal verkochte woningen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De NVM kent dit mede toe aan het toegenomen vertrouwen in de markt en de betere betaalbaarheid.

Vooral in de Randstad gaat het beter, maar veel regio’s blijven nog achter. “Vooral in krimpgebieden en op het platteland zien NVM-makelaars nauwelijks tekenen van herstel”, aldus de NVM.

 

Bron: Nu.nl

Archief woningnieuws