Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Verdere stijging gedwongen huizenverkopen

donderdag 16 januari 2014

Vorig jaar is opnieuw het aantal gedwongen huizenverkopen. Het gaat om mensen die hun woning kochten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De NHG werd in totaal 4.522 keer aangeroepen vorig jaar, meer dan een kwart (27 procent) vaker dan in het jaar 2012. De verstrekker van de NHG, de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (NEW), heeft dit donderdag bekendgemaakt.

De stichting kent de toename toe aan de daling van de woningprijzen, de toegenomen werkloosheid en het aantal echtscheidingen. Het afgelopen jaar liep het verlies per woning op tot een gemiddelde van 38.887 euro, een stijging van 11 procent.

 

De NHG, een verzekering die bij gedwongen verkoop een eventuele restschuld aan de hypotheekverstrekker uitkeert, wordt door het waarborgfonds verstrekt. Meer dan driekwart (79 procent) van alle verliezen van voormalig huizenbezitters kon vorig jaar kwijtgescholden worden. In 2012 was dit nog 75%. Het percentage kwijtscheldingen lag bij echtscheidingen en andere relatiebeëindigingen zelfs op 93 volgens WEW.

 

Steeds minder gedwongen verkopen worden via veilingen geregeld, aldus de stichting. Bij een veiling is er namelijk een hoger verlies dan bij verkoop via een makelaar. Afgelopen jaar werd er nog maar 7 procent van de gedwongen verkopen via veiling afgehandeld, ten opzichte van 13 procen een jaar eerder.

 

Verwacht wordt dat nog meer mensen hun huis met gedwongen en met verlies moeten verkopen vergeleken met voorgaande jaren. Dit ondanks het prille herstel in de woningmarkt die  de laatste tijd te merken is. Een stijging tot tussen de vijf- en vijfentwintig duizend is mogelijk, aldus Karel Schiffer, directeur van WEW.

“We hopen dat het herstel op de woningmarkt doorzet, maar we houden voor dit jaar nog steeds rekening met een verdere prijsdaling. Het wordt een heel spannend jaar”, vertelt Schiffer.

 

Bron: ANP

Archief woningnieuws