Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Vertrouwen woningmarkt wederom lager

donderdag 23 juni 2011

Voor het tweede kwartaal op rij is het vertrouwen in de woningmarkt onder zowel starters als woningbezitters gedaald. ING publiceerde donderdag een woonbericht waaruit dit blijkt. De ING Woonindex kwam in het tweede kwartaal van 2011 uit op 93 punten, een daling van 5 punten ten opzichte van drie maanden eerder.

Directeur Marketing Hypotheken Dennis Noordervliet van de ING denkt dat de negatieve stemming ingegeven wordt door de dalende huizenprijzen en de vastzittende woningmarkt.

Daarnaast heerst er nog steeds onrust onder potentiële huizenkopers door de aanhoudende discussie over de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor is er een toenemend aantal mensen dat de hypotheekrente voor 20 zou vastzetten bij afsluiten of oversluiten; dit is nu 14 procent tegenover 9 procent in het eerste kwartaal. Volgens Noordvliet is er rust op de markt nodig om de dalende lijn van het vertrouwen in de woningmarkt te stoppen. ,,De woningmarkt zit op slot. Er is behoefte aan een breed, integraal plan. De belanghebbenden in de woningmarkt, oftewel de overheid, de banken, toezichthouders en consumentenorganisaties, moeten hiertoe samen in actie komen.”

Ook is er een daling in het aantal starters dat het nu een gunstige periode vindt om een huis te kopen. ,,Dit is opvallend. Eigenlijk is het nu een prima periode om een huis te kopen. Het aanbod is groot, de prijzen dalen naar een realistisch niveau en potentiële kopers hebben een lange bedenktijd. Ik denk dat starters zich laten afschrikken door slechte berichten over een vastzittende woningmarkt, maar eigenlijk is dat voor hen juist goed nieuws”, aldus Noordervliet.

Van de huizenbezitters en starters is er verder 55 procent dat achter de nieuwe hypotheekregels staat, zo wijst het onderzoek van ING uit. Deze regels bepalen onder andere dat het aflossingsvrije hypotheekgedeelte voortaan wordt beperkt tot maximaal 50 procent van de marktwaarde van een woning. 13 procent wil zelfs dat de aflossingsvrije hypotheekvorm geheel moet worden verboden. 32 procent van de respondenten is geheel tegen de nieuwe regels.

 

Bron: ANP

Archief woningnieuws