Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Wijziging overdrachtsbelasting onvoldoende effectief

donderdag 06 oktober 2011

Het effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting op de woningmarkt is veel minder dan het kabinet had gehoopt. Ondanks dat er meer huizen verkocht zijn, is de markt niet vlotgetrokken. De verkopen vielen vooral in september tegen.

In het derde kwartaal waren er 4 procent meer transacties dan in de zelfde periode van vorig jaar, in totaal 22.767 verkopen. Er werd echter rekening gehouden met een stijging van zo’n 10 procent door de makelaars. De overdrachtsbelasting die deze zomer door het kabinet van 6 naar 2 procent werd verlaagd, kost het Rijk honderden miljoenen euro’s.

 

Effect minder

De Nederlandse Vereniging van Makelaars denkt dat de onzekere economische tijden debet zijn aan het verminderde effect van de maatregel. Consumenten zijn terughoudend doordat hun financiële situatie onzeker is, de recessie die dreigt en de schuldencrisis van Europa. “De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft direct een positief effect op de woningmarkt”, aldus Ger Hukker, voorzitter van de NVM. “Maar door andere factoren die daar los van staan en tegenwerken in plaats van meewerken, is het effect minder zichtbaar.”

 

Groei in aanbod

Het aanbod van te koop staande huizen is tussen juli en september juist met 4 procent gegroeid tot 217.000. Dit is het hoogste aantal sinds de gegevens worden bijgehouden. In het derde kwartaal lag de gemiddelde prijs van een woning op 231.000 euro, 1,1 procent minder dan vorig jaar.

 

Bron: ANP

Archief woningnieuws