Uw woning verkopen?
Wij kopen woningen.

Wij kopen uw woning,
100% zekerheid!

Laat ons uw woning kopen!

Woningverkoop september sterk gedaald

dinsdag 16 oktober 2012

In september is er een daling van 30,8 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar te merken. In totaal werden er in september 7143 huizen verkocht, zo meldt het Kadaster. Ook werden er minder huizen verkocht vergeleken met een maand eerder; de huizenverkoop daalde met 14,8 procent ten opzichte van augustus.

De daling in verkoop was te merken in alle provincies. De daling was het grootst in Utrecht met 39,5 procent, in Overijssel was deze het kleinst (-15,8 procent).

 

Verslechtering

De situatie is ten opzichte van eerder dit jaar verder verslechterd. Er zijn op jaarbasis 8 procent minder huizen verkocht over de eerste drie kwartalen van 2012. Daarnaast steeg het aantal gedwongen verkopen in september. In september 2011 waren er 66 executieveilingen, dit waren er 91 in september van dit jaar.

 

‘Geen trendbreuk’

De daling van ruim 30 procent in het aantal verkopen lijkt heel fors, maar desondanks kan men niet spreken van een trendbreuk, aldus hoogleraren woningmarkt Peter Boelhouwer en Johan Conijn. Het aantal verkochte woningen in juni van dit jaar toonden een enorme piek, omdat woningzoekers er van uit gingen dat de overdrachtsbelasting weer omhoog zou gaan. Hierdoor kochten mensen hun woningen eerder dan ze anders zouden hebben gedaan. De verkoopcijfers zijn daarom in de maanden erna een stuk lager. Daarnaast was september 2011 een relatief goede maand, waardoor de huidige verkoopcijfers extra tegen vallen.

 

Bron: ANP

Archief woningnieuws